הכנות לפסח במוצאי שבת - קצר ומעשי

 

הכנות לפסח במוצאי שבת - שנת תשפ"ה

הרב יוני דון-יחייא

להרחבה ראו בספרי "לימים טובים" עמ' 282

 

יום חמישי

בבוקר – סיום מסכת בשביל תענית בכורות.

תזכורת לחתום על מכירת  חמץ.

בערב אחרי תפילת ערבית – בדיקת חמץ כרגיל: מברכים "על ביעור חמץ" ובודקים. בסוף מבטלים את החמץ: "כל חמירא וחמיעא...".

הבית נקי לפסח. החמץ מרוכז במקום מוגדר ושמור.

 

יום שישי

שריפת חמץ עד השעה 11:35. ניתן לשמור מעט חמץ להמשך היום ולסעודות השבת. לא מברכים לפני השריפה ולא אומרים נוסח ביטול חמץ, שאותו נאמר בשבת בבוקר. אפשר לומר את ה"יהי רצון" לביטול היצר הרע, שכתוב בחלק מהסידורים.

מותר לאכול חמץ בהמשך היום, בזהירות שלא יתפזר, ובסיום האכילה מנקים היטב.

הכנות לשבת: מבשלים לשבת רק תבשילים כשרים לפסח. גם אשכנזים יכולים לבשל קטניות בכלי פסח, ויש מחמירים להכין בתבניות חד פעמיות.

מכינים לפני שבת את הזרוע, ביצה קשה, חרוסת, חזרת ומרור. מנקים את ירקות העלים כמו חסה וסלרי. מי שאפה בעצמו מצות – מפרישים חלה.

סוגרים את הארונות של החמץ בדבק.

מכוונים מצב שבת במקרר ליומיים. מכוונים את שעוני השבת לפלטה, לתאורה ולמזגנים בהתאמה לשבת ולחג. התקנת החגז למי שמבשל בחג וביטול הניצוץ החשמלי, אם ישנו.

בזמן הדלקת נרות מדליקים גם נר נשמה לצורך הדלקת נרות החג במוצאי שבת, וכדי לברך עליו "בורא מאורי האש" בקידוש של ליל הסדר.

 

ליל שבת

נוטלים ידיים ומברכים "המוציא" על לחם משנה ואוכלים שיעור כביצה. יש כמה אפשרויות:

1.    יש שאוכלים פיתה וכד' במקום מרוחק משולחן האכילה. בסיום אכילת החמץ מתנקים, שומרים את החמץ הנותר בשקית החמץ וממשיכים את הסעודה כרגיל (שולחן ערוך).

2.    יש מעדיפים לבער את כל החמץ מראש, ולברך על מצה עשירה (מצות ביצים או מצות יין). ניתן לאוכלה בשולחן השבת. למרות שמברכים על מצה עשירה "מזונות", ניתן לסמוך על הדעה שכאשר היא נאכלת בתור סעודת שבת, ברכתה "המוציא" (אגרות משה).

3.    יש שמכינים לפני שבת מצות מבושלות: מכניסים לזמן קצר מצות שלמות לתוך סיר המרק או העוף אחרי שירד מהאש והתקרר מעט, שיספגו את הטעם. ובגלל שאין יוצאים במצה כזאת בליל הסדר, מותר לאכול אותה ביום שלפני.

4.    יש שמקילים לאכול מצות שמטוגנות בשמן עמוק עם ביצים וכד' (הרב עובדיה יוסף ועוד).

 

 שבת בבוקר

מתפללים שחרית מוקדם מהרגיל כדי להספיק לערוך את סעודת השבת בזמן.

סעודת שבת – כמו בערב. יש לסיים את אכילת החמץ עד 10:30 (ומי שרוצה להדר יסיים עד 10:00). אשכנזים מסיימים עד לשעה זו גם את אכילת הקטניות והמצה עשירה.

מנקים היטב את הבגדים, הידיים והפה ומכניסים לשקית את כל החמץ שנותר ואת הפירורים שמטאטאים. אפשר להמשיך את הסעודה במאכלים כשרים לפסח.

עד השעה 11:35 יש לבער את החמץ באחת הדרכים הבאות:

1.    מפוררים את החמץ לחתיכות קטנות בשירותים ומורידים את המים (אין צורך לשפוך אקונומיקה).

2.    זורקים את החמץ לפח ציבורי והוא נעשה הפקר. אם בטעות זרקו לפח הביתי חתיכות חמץ ביממה האחרונה, יש לזרוק גם את שקית הזבל לפח הציבורי.

3.    אם הפח שמחוץ לבית הוא פרטי, שופכים אקונומיקה וכד' על כל החמץ שבשקית לפני שזורקים אותו לפח.

לזכור לאחר ביעור החמץ לומר את נוסח ביטול החמץ: "כל חמירא וחמיעא דאיכא ברשותי...".

סעודה שלישית ניתן לקיים החל מהשעה 13:15. הסעודה מתקיימת בבשר, דגים, ירקות וכד'. ספרדים יכולים לאכול גם מצה עשירה. מי שהכין מצה מבושלת או מטוגנת יכול לברך "המוציא".

יש לדעת שבערב פסח ניתן לאכול רק תבשילים מקמח מצה כמו קניידלך, ולא מאפים מקמח מצה כמו עוגה. האוכלים מצה עשירה או מיני מזונות יתחילו את הסעודה לפני 15:55 כדי שלא להתמלא סמוך לליל הסדר. שאר מאכלים מותר לאכול גם אחר כך.

אין לעשות בשבת הכנה כלשהי לליל הסדר, כמו עריכת שולחן, חיתוך סלט וכדומה. אם אין מקום במקרר לתבשילי ליל הסדר והם שמורים במקפיא, ניתן להקל ולהוציאם בצהריים, אבל לא לקראת הלילה, מהמקפיא כדי שיפשירו לקראת סעודת הלילה.

 

מוצאי שבת וערבית

בזמן צאת השבת אומרים: "ברוך המבדיל בין קודש לקודש" ואז ניתן להניח מאכלים על הפלטה, לערוך את השולחן ולעשות שאר הכנות לליל הסדר.

בתפילת עמידה בערבית מוסיפים "ותודיענו" שמזכיר את ההבדלה בין שבת לחג. מי ששכח אינו צריך לחזור.

אם שכחו להכין זרוע צלויה, מניחים אותה בקערת הסדר כמות שהיא. מותר להכין מי מלח.

הקידוש כולל בתוכו הבדלה. בברכת "בורא מאורי האש" מחברים גפרור לנר נשמה. לשים לב שלא לכבות אותו אלא שיכבה מאליו.

לגבי שעוני השבת, אם יש צורך, מותר בחג (אבל לא בשבת) להאריך או לקצר את שעון השבת. לשים לב שלא להזיז לחצנים שקרובים מאוד לשעה הנוכחית, שלא יגרמו בטעות כיבוי או הדלקה מיידיים.

שיהיה חג שמח וכשר

לכם ולכל ישראל !!

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה